Avrupa Birliği, TikTok ve YouTube’dan Çocukların Güveniğini Nasıl Koruduklarının Raporunu İstiyor

Büşra Koça
A+A-
Reset

Avrupa Komisyonu, bloğun yeniden başlatılan çevrimiçi yönetim ve içerik denetleme kural kitabı olan Dijital Hizmetler Yasası’na (DSA) tabi olan büyük platformlara birkaç resmi bilgi talebi daha gönderdi.

Çocuk güvenliğine odaklanan son talepler TikTok ve YouTube’a gönderildi

Komisyon tarafından yapılan basın açıklamasında, “Komisyon, şirketlerden, özellikle ruh sağlığı ve fiziksel sağlığa yönelik riskler ve hizmetlerinin küçükler tarafından kullanımına ilişkin risk değerlendirmeleri ve küçükleri çevrimiçi ortamda korumaya yönelik hafifletici tedbirlerle ilgili yükümlülükler de dâhil olmak üzere, DSA kapsamındaki küçüklerin korunmasına ilişkin yükümlülüklerine uymak için aldıkları tedbirler hakkında daha fazla bilgi vermelerini talep etmektedir” denildi.

AB, şirketlere verilerle birlikte yanıt vermeleri için 30 Kasım’a kadar süre verdi.

DSA, platformların yasa dışı içerik veya ürünlerle ilgili raporlara yanıt vermeleri için bir yönetim çerçevesi oluşturuyor. Daha büyük platformların, tavsiye motorları gibi algoritmaya dayalı özellikler de dahil olmak üzere ek sorumlulukları bulunuyor. Bu, çocukların güvenliği ve refahı açısından risk değerlendirmelerinin ve hafifletmelerin yapılmasını da içeriyor.

Yönetmelik ayrıca reşit olmayanlara yönelik hedefli reklamları da açıkça yasaklıyor.

DSA’nın teyit edilen ihlalleri, küresel yıllık cironun %6’sına kadar para cezasına çarptırılabilir. Talep üzerine veri sağlanmaması durumunda da cezalar uygulanabilir.