Instagram, Özelleştirilebilecek ‘’Yapay Zeka Arkadaşı’’ Test Ediyor

Büşra Koça
A+A-
Reset

Uygulama araştırmacısı Alessandro Paluzzi tarafından paylaşılan ekran görüntülerine göre Instagram, kullanıcıların kendi beğenilerine göre özelleştirebilecekleri ve daha sonra sohbet edebilecekleri bir ” yapay zeka arkadaşı ” özelliği geliştirirken görüldü. Özelliğin ekran görüntülerine göre kullanıcılar yapay zeka ile “soruları yanıtlamak, karşılaştıkları zorlukları konuşmak, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve çok daha fazlası” için sohbet edebilecekler.

Ekran görüntüleri, kullanıcıların sohbet robotunun cinsiyetini ve yaşını seçebileceklerini gösteriyor. Ardından, kullanıcılar yapay zekalarının etnik kökenini ve kişiliğini seçebilecekler. Örneğin, yapay zeka arkadaşınız “çekingen”, “hevesli”, “yaratıcı”, “esprili”, “pragmatik” veya “güçlendirici” olabilir.

Ekran görüntülerine göre, yapay zekâ arkadaşınızı daha da özelleştirmek için, “kişiliğini ve konuşmalarının doğasını bilgilendirecek” ilgi alanlarını seçebilirsiniz. Seçenekler arasında “DIY”, “hayvanlar”, “kariyer”, “eğitim”, “eğlence”, “müzik”, “doğa” ve daha fazlası yer alıyor.

Seçimlerinizi yaptıktan sonra, yapay zeka arkadaşınız için bir avatar ve bir isim seçebileceksiniz. Daha sonra bir sohbet penceresine yönlendirileceksiniz ve burada yapay zeka ile konuşmaya başlamak için bir düğmeye tıklayabileceksiniz.

Instagram, Özelleştirilebilecek ‘’Yapay Zeka Arkadaşı’’ Test Ediyor

Sosyal ağın milyonlarca kullanıcıya “arkadaş” olarak pazarlanan bir yapay zeka sohbet robotu geliştirme ve muhtemelen yayınlama kararının riskleri var. NYU’nun Sorumlu Yapay Zeka Merkezi’nin direktörü ve üniversitede bilgisayar bilimi ve mühendisliği doçenti olan Julia Stoyanovich, TechCrunch’a yaptığı açıklamada, üretken yapay zekanın kullanıcıları gerçek bir kişiyle etkileşime girdiklerini düşünmeleri için kandırabileceğini söyledi.

Stoyanovich, “Bugün üretken yapay zekayı kullanma şeklimizle ilgili en büyük sorunlardan biri – en büyüğü değilse bile – başka bir insanla etkileşime girdiğimizi düşünerek kandırılmamızdır” dedi. “Hattın diğer ucundaki şeyin bizimle bağlantı kurduğunu düşünerek kandırılıyoruz. Empati kurduğuna. Ona açılıyoruz ve kendimizi manipüle edilmeye ya da hayal kırıklığına uğramaya karşı savunmasız bırakıyoruz. Bu, bizim deyimimizle yapay zekanın antropomorfize edilmesinin belirgin tehlikelerinden biri.

Kullanıcıları risklerden korumak için ne tür önlemler alınması gerektiği sorulduğunda Stoyanovich şunları söyledi: “İnsanlar yapay zeka ile etkileşime girdiklerinde, etkileşime girdikleri kişinin başka bir insan değil, bir yapay zeka olduğunu bilmelidirler. Bu, talep etmemiz gereken en temel şeffaflık türüdür.”

Instagram, Özelleştirilebilecek ‘’Yapay Zeka Arkadaşı’’ Test Ediyor