Telefonunuzun Ekranı Çatladığında, Kendi Kendini Onarabilecek!

Büşra Koça
A+A-
Reset

Akıllı telefonlar, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası halinde. İşlerimizi halletmek, haberlere ulaşmak, sevdiklerimizle iletişim kurmak ve daha birçok konu da işimize yarıyor. Ancak akıllı telefonlar, onları her yerde taşıdığımız için zaman zaman talihsiz kazalara maruz kalabiliyor. Özellikle ekranlar, düşmelere, çarpmalara ve darbelere karşı oldukça savunmasız hale geliyor. Birçok kullanıcı için kırık bir ekran, günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen can sıkıcı bir soruna dönüşebilir.

Ancak hayal edin, telefonunuzun ekranı çatladığında, o akıllı cihazın kendini tamir etme yeteneğine sahip olduğunu. Bu, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen bir konsept olabilirdi, ancak teknolojinin ilerlemesi sayesinde, bu hayal gerçek oluyor.

Kendi kendini iyileştiren ekranlara sahip Android ve iPhone’lar kulağa harika geliyor, ancak pratik olacaklar mı?

Bir rapora göre, kendi kendini iyileştiren ekranlara sahip akıllı telefonlar 2028 yılına kadar piyasaya çıkabilir. Tamirat ücretlerinin az çok ne olduğunu, telefonun ekranı çizildiğinde ekran değişimi istediğimiz zaman firmaların neredeyse telefon bedeli kadar ücret talep ettiğini bildiğimiz için bunun gerçekleşmesi mükemmel olur.

Rapor, bunun Android veya iPhone ekranınızın yüzeyinde “nano kaplama” yoluyla mümkün olacağını öne sürüyor. Ekran kaçınılmaz olarak çizildiğinde, nano-kaplama hava ile reaksiyona girecek ve bu da çizilen yüzeyi dolduran yeni bir malzemenin oluşmasına neden olacak. Kulağa çok süslü ve bir Marvel filminde görebileceğiniz bir şey gibi geliyor, ancak bu bilim kurgu değil. 🙂

“Bu bilim kurgu dünyasında değil. Yapılabilir bir şey. İnsanların şu anda üzerinde çalıştığı bazı yeni teknolojiler var ki, bu insanların bir kez daha deneyebileceği bir şey haline gelebilir gibi görünüyor. Parçalanmış ekranların mucizevi bir şekilde geri gelmesinden bahsetmiyoruz. Bunların hepsi sadece küçük kozmetik çizikler,” diyor CNBC’ye konuşan Baş Analist Ben Wood.

Aslında kendi kendini iyileştirme teknolojisini ilk kez duymuyoruz.

LG, 2013 yılında LG G Flex ile karşımıza çıkmıştı.Telefon, çiziklerin bir süre sonra kaybolacağı kendi kendini iyileştiren bir arka kısma sahipti. Bilimsel olarak bunun nedeni, telefonun arkasının hidrojen atomlarından oluşan bir kaplamaya sahip olması ve çizildiğinde atomların eşit mesafelerde kendilerini yeniden düzenlemesiydi.

LG, G Flex Videosu