TikTok, ABD Hükümetine Dava Açtı!

Büşra Koça
A+A-
Reset

ByteDance, ABD’de erişime kapatılacak olan TikTok için karşı dava açtı.

Çin merkezli şirket ByteDance, TikTok uygulamasıyla küresel çapta büyük bir başarı elde etti. Ancak Nisan ayında ABD Senatosu tarafından onaylanan ve Başkan Biden tarafından imzalanan bir düzenleme, ulusal güvenlik endişeleri gerekçesiyle TikTok’un yasaklanmasını öngörüyordu. Bu düzenlemeyle birlikte ByteDance’a, hisselerini satması için 9 ay süre tanındı.

TikTok’un sahibi olan ByteDance, ABD yönetiminin bu adımını şirketin ve uygulamanın 170 milyon Amerikalı kullanıcısının ifade özgürlüğüne müdahale olarak değerlendirdi. ABD’nin endişelerini “spekülatif” olarak nitelendiren ByteDance, bu kararı durdurmak için dava açtı.

TikTok, platformunun bağımsızlığını korurken, Çin yönetimi ise ABD Hükümetini “yabancı bir şirkete karşı zorbalık yapmakla” suçlamıştı. Eğer alıcı bulunamazsa, Ocak 2025’ten itibaren ABD’de TikTok yasaklanacak.

ABD Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı. ByteDance, TikTok’u satmaya zorlanacaklarına karşı direneceklerini daha önce belirtmişti. Şirket, Washington DC Temyiz Mahkemesi’ne başvurarak haksız ayrımcılığa maruz kaldıklarını ifade etti.

TikTok, ABD’nin endişelerini gidermek için şimdiye kadar 2 milyar dolardan fazla harcadıklarını belirtti. ByteDance ayrıca, eski başkan Donald Trump dönemindeki benzer yasak girişimlerinin mahkemeden döndüğünü vurguladı.

Öte yandan, daha önce Hindistan, İran, Nepal, Afganistan ve Somali TikTok’a genel yasak getirirken, İngiltere ve AB Komisyonu resmi personelin TikTok’u çalışma cihazlarında kullanmasını yasaklamıştı.