Twitter, AB Dezenformasyon Kurallarından Ayrıldı

Çağlar Enes Sezgün
A+A-
Reset

Twitter, Avrupa Birliği ile sosyal ağlardaki yanlış bilgilendirmenin önüne geçmek için yaptığı anlaşmadan çekilme kararı aldı, ancak yakında herkes gibi aynı yasal sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacak.

2018 yılında Twitter, Dezenformasyon konusunda gönüllü bir Uygulama Kurallarına uymak üzere teknoloji şirketleri, sosyal medya hizmetleri ve diğer kuruluşlar listesine katıldı. Cuma günü Twitter artık bu kurallara tabi olmak istemediğine karar verdi.

AB İç Pazar Komiseri Thierry Breton tarafından atılan ve ilk olarak TechCrunch tarafından fark edilen bir tweet, AB’nin “ayrıldığını” ve koda uymayacağını ortaya koydu.

Ancak Breton, Twitter’ın gelecekte dezenformasyona karşı çalışmaya devam etmesi gerektiğini belirtti. Breton, “Ancak yükümlülükler devam ediyor,” diye uyarıyor.

Breton, Dezenformasyon Uygulama Kuralları’nın gönüllü taahhütlerinin yanı sıra, AB’nin Dijital Hizmetler Yasası nedeniyle 25 Ağustos’tan itibaren “dezenformasyonla mücadelenin yasal bir zorunluluk haline geleceğine” dikkat çekiyor.

Dijital Hizmetler Yasası, büyük teknoloji firmalarının faaliyetlerini kısıtlayan bir yasama paketidir. Bu yasa, çevrimiçi içerik ve moderasyon konusunda önemli kurallar içermekte olup, yasadışı içerik ve yanlış bilgilendirmelerin denetlenmesi ve bunlarla mücadele edilmesi konusunda platformlara daha fazla sorumluluk yüklüyor.

Mevzuata uyulmaması, ilgili şirketlere ağır cezalar verilmesine neden olabilir; örneğin kurallara uymayanlara karşı küresel yıllık cironun %10’una kadar veya tekrarlanan uyumsuzluklar için %20’ye kadar para cezası uygulanabilir. Avrupa Komisyonu ayrıca, tekrar tekrar uyulmaması halinde bir hizmete AB genelinde erişimi sınırlayabilir veya engelleyebilir.