WhatsApp’ın Android beta sürümünde çapraz platform desteği gelecek gibi görünüyor. Bu yenilik, Avrupa Birliği’nin “Dijital Pazarlar Yasası”na uyum sağlama yolunda önemli bir adım diyebiliriz.
WABetaInfo’nun haberine göre, bugün yayınlanan Android için WhatsApp beta güncellemesi (sürüm 2.23.19.8) Üçüncü taraf sohbetleri adlı yeni bir ekran içeriyor. WABetaInfo’ya göre bu ekran şimdilik ne işlevsel ne de kullanıcılar tarafından erişilebilir durumda. Ancak başlığı, bunun muhtemelen Meta’nın şifreli mesajlar uygulamasını platformlar arası uyumluluğa açmanın ilk adımı olduğuna dair güçlü bir ipucu.
Beta, Avrupa Komisyonu’nun WhatsApp’ın sahibi Meta’nın, WhatsApp gibi iletişim yazılımlarının Mart 2024’e kadar üçüncü taraf mesajlaşma uygulamalarıyla birlikte çalışmasını gerektiren AB’nin Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında ” eşik bekçi” tanımını karşıladığını doğrulamasından sadece birkaç gün sonra geldi. WABetaInfo ekranın bir ekran görüntüsünü tweetledi:
Avrupa Komisyonu’nun yasayla ilgili SSS’sine göre DMA’nın amacı, eşik bekçilerinin “adil olmayan koşullar dayatmasını” önlemek ve “önemli dijital hizmetlerin açıklığını sağlamak”. DMA, mesajlaşma uygulamalarının birlikte çalışmasını dikte etmenin ötesinde, eşik bekçilerinin diğer şeylerin yanı sıra, kullanıcıların önceden yüklenmiş uygulamaları kaldırmasına veya alternatif uygulama mağazalarından alışveriş yapmasına izin vermesini gerektiriyor.
WABetaInfo, şu an için yalnızca temel bir ekran görüntüsü elde edebildiği bu özelliğin işleyişi hakkında henüz herhangi bir bilgiye ulaşamadı. Bu nedenle, özelliğin nasıl çalışacağına dair kesin bir bilgi yok. Bununla birlikte, bu özelliğin telefonunuza gelen SMS’leri WhatsApp’ın üçüncü taraf sohbetler bölümünde görüntülemenizi sağlayabileceğini tahmin ediyoruz. Kullanıcılar, bu mesajlara WhatsApp üzerinden yanıt verebilecekler. WhatsApp’ın bu yeni özelliğini ne zaman yayınlayacağı belirsiz. Hatta bu özelliğin yalnızca Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan Dijital Pazarlar Yasası’na uygun olarak sunulup sunulmayacağı bile bilinmiyor. Önümüzdeki günlerde, dünya genelinde faaliyet gösteren teknoloji şirketlerinin benzer adımlar atarak bu tür gelişmelere yol açabileceği bir döneme girebiliriz gibi görünüyor.