YouTube, İçerik Oluşturucuların Nereden Para Kazandığını Açıkladı!

Büşra Koça
A+A-
Reset

Son zamanlarda kısa videolara olan ilginin arttığı açık bir şekilde görülüyor. Özellikle TikTok’un popüler hale gelmesiyle başlayan bu trend, giderek diğer platformlara da yayılmaya başladı. İnsanların dikkat sürelerinin ve sabrının azaldığı bir dönemde, kısa videolara olan ilginin artması pek şaşırtıcı değil. Bu trendi destekleyen bir diğer gösterge ise YouTube’un son açıklamaları, kısa videoların giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor.

YouTube, yaptığı açıklamada kısa formatlı video platformunun günlük olarak ortalama 70 milyardan fazla görüntülendiğini duyurdu. Ayrıca, YouTube’un İş Ortağı Programı’na dahil olan kanalların yüzde 25’ten fazlasının Shorts’ta gelir paylaşımı yoluyla videolarından para kazandığını ifade etti. Bu veriler, kısa videoların YouTube kullanıcıları arasında giderek daha popüler hale geldiğini ve içerik oluşturucular için önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini gösteriyor.

Eylül 2022’de YouTube, Shorts üreticileri için para kazanma seçeneklerini tanıtarak YouTube İş Ortağı Programı’nı genişletme planlarıyla ileriye doğru adım atmıştı. Daha önce, uzun biçimli video içeriği üreten YouTuber’ların gelir paylaşımı için 1000 abone ve 4 bin izleme saatine ulaşmaları gerekiyordu. Ancak 2023’ün başlarından itibaren Shorts içerik oluşturucuları, 1000 aboneye ve 90 gün boyunca 10 milyon Shorts görüntülemesine ulaşma gibi daha yüksek bir eşiğe tabi tutuldu. Bu içerik oluşturucuların kısa videolarından elde edilen reklam gelirinin yüzde 45’ini kazanacağı belirtildi.

YouTube, Shorts için iş ortağı programına katılan içerik oluşturucuların genellikle farklı yollarla da gelir elde ettiğini vurguluyor. Shorts aracılığıyla gelir elde eden YouTube İş Ortağı Programı (YPP) içerik oluşturucularının yüzde 80’den fazlası, uzun biçimli reklamlar, YouTube Premium, BrandConnects ve Alışveriş gibi diğer yöntemlerden de gelir sağlıyor. Bu durum, Shorts için içerik üretmenin birçok içerik oluşturucusu için tek gelir kaynağı olmadığını gösteriyor.

YouTube, YouTube İş Ortağı Programı’nın (YPP) dünya çapında 3 milyondan fazla içerik oluşturucuya sahip olduğunu ve son üç yılda içerik oluşturuculara toplamda 70 milyar dolar ödeme yaptığını açıklıyor.