Uzun yolculukları kimimiz sever, kimimiz sevmez. Kişiye göre değişkenlik gösteren bir durum fakat sonunda eğer sevdiğimiz insanların yanına gidiyorsak hepimiz için heyecanlı vakitler diyebiliriz.
Bu uzun yolculuklarda gerçekleşen kazaların arkasında belki de hiç duymadığınız bir neden var.
Uzun yolculuklarda mola verilmediği takdirde sürücülerin etkisine maruz kaldığı yol hipnozu, en önemli kaza sebeplerinden biri. Sürücünün kaza yapmadan önce son dakikalarını hatırlamamasıyla birlikte gerçekleşen vakalar incelendiğinde perde arkasından yol hipnozu çıkıyor.
Peki, nedir bu yol hipnozu?
Yol hipnozu araç sürücüsünün yolda bir noktaya kilitlenmesini ve bir çeşit transa geçmesi olarak tanımlanıyor. Yol hipnozu sürücünün, gözleri açık haldeyken yarı uyku halinde olması durumudur. Sürücü, araba kullanırken bilinç ve bilinçaltında farklı şeylere odaklanır ve beyinde otomatik olarak bir davranış gelişir. Araç sürücüsü yol hipnozuna girdiği zaman gözleri açık dahi yol farkındalığı azalarak duyarsızlık başlar.
Sürücü, yol hipnozuna girdiği sırada bilincin bir kısmı hipnoz altına girer. Bir kısmı ise otomatik bir şekilde işini devam ettirir. Kişi, yol hipnozu sırasında amnezi denilen bellek yitimini yaşar.
Yol hipnozu nasıl engellenir?
- Sürücüler, en az 5 saat uyuduktan sonra yola çıkmalı ve yola çıkmadan önce yorgun olmamalı.
- Sürücü, yol sırasında ve öncesinde bol bol su tüketmesi gerekir. Eğer yeterli miktarda su içilmezse bilinç kaybına sebep olur ve yol hipnozu oluşur.
- Aracın içi çok sıcak olmamalı ve sık sık sıcaklığa dikkat edilmesi gerekir. Sürücüler, araç kullanırken camları belirli aralıklarla açmalı ve havalandırmalıdır.
- Uzun yolculuklarda 2 saatte bir ihtiyaç molası verilmeli.
- Yol sırasında aynı noktaya odaklanmamak için yol kenarındaki ağaçlar, tabelalar, trafik levhaları takip edilmeli.
- Sürücünün dikkati dağılıyorsa sohbet edilmemeli, hep aynı ritimde müzikler dinlenmemeli.