Microsoft, Kendi Yapay Zeka Çipini Önümüzdeki Ay Piyasaya Sürmeyi Planlıyor

A+A-
Reset

Microsoft, yapay zeka alanındaki hedeflerini geliştirmek ve Nvidia’ya olan bağımlılığını azaltmak amacıyla kendi yapay zeka çipini piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu çip, Nvidia’nın grafik işlem birimlerine benzer özelliklere sahip olacak ve büyük dil modellerini eğitmek ve çalıştırmak için kullanılacak veri merkezi sunucularını desteklemek üzere tasarlanmıştır.

Redmond, Washington merkezli Microsoft’un bu çipi Kasım ayındaki Ignite konferansında tanıtması bekleniyor. Şirket, bu çipi yıllar süren çalışmaların bir ürünü olarak sunacak.

Microsoft’un bu planları, OpenAI’in kendi yapay zeka çiplerini üretmeyi düşündüğünü açıklamasından kısa bir süre sonra ortaya çıktı. OpenAI, yapay zeka çipleri konusundaki maliyetleri kontrol etmek ve tedarikçi çeşitliliğini artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Yapay zeka çiplerine olan talep, üretken yapay zeka uygulamalarının artmasıyla birlikte hızla artmaktadır. Meta Platforms, kendi silikon çipi olan MTIA’yı geliştiriyor ve Amazon da yapay zeka konusundaki hedefleri için kendi çiplerini üretmeye yönelik çalışmalarını hızlandırmıştır.

Nvidia, üretken yapay zeka alanındaki büyümeyi yakalayarak hisse fiyatını son 12 ay içinde dört kat artırmış ve trilyon dolarlık piyasa değeri kulübüne katılmıştır.

Oracle, Nvidia’nın çiplerine milyarlarca dolar yatırım yaparak üretken yapay zeka ve bulut bilişim alanındaki konumunu güçlendirmektedir ve 2024 yılında jeneratif yapay zeka hizmetlerini piyasaya sürmeye hazırlanmaktadır.

Ayrıca, Gartner tarafından yapılan bir araştırmaya göre, özel olarak tasarlanmış yapay zeka çipleri, işletmelerin yapay zeka yeteneklerini benimsemeye devam etmeleriyle birlikte bu yıl yüzde 21 daha fazla gelir elde ederek 53,4 milyar dolara ulaşmaya hazırlanıyor. Bu büyüme, jeneratif yapay zeka alanındaki gelişmelerle desteklenmektedir ve gelirin önümüzdeki yıl 67,2 milyar dolara çıkarak 2027 yılına kadar 120 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.