Araştırmacılar, yapay zekanın kanser araştırmalarında umut vaat ettiğini gösterdi. Yapay zeka kullanılarak 32 farklı potansiyel kanser ilacı üretildi.
Kanser tedavisi konusunda önemli bir gerçek, her kanser vakasının belirli bir dereceye kadar benzersiz olmasıdır. Mutasyonlardan kaynaklanan ve hangi bölgelerde oluştuğu bilinen kanser türleri bile, bireylerin genetik yapılarındaki farklılıklar nedeniyle farklı ilaçlara farklı tepkiler vermesine yol açabilir. Bu bağlamda, yeni bir araştırma umut verici gelişmelere ışık tutuyor.
Bilim insanları tarafından geliştirilen bir yapay zeka algoritması, ilaç geliştirme sürecinin karmaşıklığını başarıyla ele alıyor. Bu süreç normal şartlarda binlerce deney gerektirirken, yapay zekânın optimizasyonuyla bu süreç önemli ölçüde hızlanabiliyor.
32 potansiyelli ilaç geliştirildi
POLYGON isimli yapay zeka algoritmasıyla geliştirilen ilaçların en dikkate değer özelliği, birden fazla hedefe sahip molekülleri tanıyabilme yeteneği. Bu ilaçlar, farklı bölgelerde ortaya çıkmış veya metastaz yapmış kanserli hücreleri aynı anda hedef alarak yok edebilme potansiyeline sahipler.
Çalışmanın lideri Trey Ideker, konuya ilişkin olarak, “Yeni bir ilaç bulmak ve geliştirmek yıllar ve milyonlarca dolar gerektirebilir, özellikle birden fazla hedefi olan ilaçlar söz konusuysa. Şans eseri keşfedilen nadir çok hedefli ilaçlar var ancak bu yeni teknoloji, tesadüfleri azaltabilir ve hassas tıp alanında yeni bir çağ başlatabilir” ifadelerini kullanıyor.
Yapay zeka, milyarlarca biyoaktif molekülün kimyasal özellikleri ve hedef proteinlerle etkileşimleri hakkında verilerle eğitilerek orijinal kimyasal formüller üretebiliyor. Bu süreçte, sadece etkileşim nasıl olacağının belirtilmesi yeterli oluyor.
POLYGON adlı çalışma, MEK1 ve mTOR hücresel sinyal proteinleriyle mükemmel etkileşim gösteren 32 kanser ilacı bulmayı başardı. Her iki yapı da baskılandığında kanser hücreleri ölüyor. Yapay zekanın bu alandaki gelişimi, bir devrimin habercisi gibi görünüyor.